Stranice

Sopot




















Zašto kupiti ili unajmiti stan u Sopotu?

Sopot, naselje unutar gradske četvrti Novi Zagreb - istok, izgrađeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koje se pozicioniralo između današnjih ulica, Avenije Dubrovnik na sjeveru, Islandske ulice na jugu, Avenije Većeslava Holjevca na zapadu i Ulice Savezne Republike

Njemačke na istoku. primjer je dobrog koncepta naselja, pretežito stambene namjene prostora, odnosno koncepta materijalnog sadržaja prostora naselja, kao i samih prostornih odnosa. Nerijetko, kroz neobavezne, opuštajuće razgovore, koje stanovnici naselja Sopota vode hodajući šetnjicama uz brojne parkove, zelene površine ili sjedeći na klupama oko njih, mogu se čuti komentari, kako je Sopot iznimno humano naselje, kako se po povratku u naselje, s posla ili nekih drugih aktivnosti, osjećaju kao da su otišli na rekreaciju ili izlet u prirodu, i sl., odnosno da je Sopot naselje po mjeri čovjeka, pa se iz tih komentara može zaključiti, ne želeći naravno nipošto umanjiti vrijednost drugim, po nekim kriterijima i sličnim naseljima Novog Zagreba, da se radi o biseru Novog Zagreba.
Samo naselje, podijeljeno je, iako je podjela, barem ova po nazivu, nezahvalna, može se reći i neprincipijalna, na Sopot I i Sopot II, koje dijelove povezuje veliki park između, kao i mnoge šetnjice. Naselje je to koje uz dva vrtića, osnovnu školu ima i srednju školu, odnosno gimnaziju, te učenički dom. Uz gore spomenute brojne zelene površine, Sopot ima, što je naravno predmet zanimanja najmlađe populacije, nekoliko igrališta za djecu, s spravama, poput tobogana, ljuljački, penjalki i sl., dok se mladi, ali isto tako po godinama, a ne po sportskoj umiješnosti, stariji stanovnici Sopota, rekreiraju na igralištima za košarku i nogomet, a tu svakako valja istaknuti, možda i nedovoljno iskorišten veliki prostorni potencijal špotsko-rekreacijskog centra, koji se nalazi uz osnovnu školu. Dobro je, što jako dobro znaju stanovnici Sopota, čija djeca, hodaju kroz naselje, recimo prema školi, igralištima, skoro da i ne postoji potreba prelaziti cestu, osim prema nekim trgovinama, pa su, kako i djeca, tako i roditelji, naravno, mnogo sigurniji. Nekoliko većih trgovina, smješteno je više uz rubne dijelove naselja. Teško je treći da će se fizionomija naselja mijenjati, jer je teško zaključiti da će, barem za jedno duže vrijeme, biti ikakvih intervencija u prostoru, pogotovo u unutarnjem dijelu naselja. Sve ostalo, odnosno na potrebe stanovnika Sopota, u smislu osnovnih infrastrukturalnih sadržaja, kao i sadržaja koji podižu kvalitetu, odnosno standard življenja, na jednu još višu razinu, nalaze se oko samog naselja, ali dovoljno blizu, tako da se ne osjeća neki nedostatak u tom smislu. I za stanovnike Sopota, a isto tako i za ostale stanovnike okolnih novozagrebačkih naselja, blizina jezera Bundek, jedna je od značajki, koja uvelike daje doprinos zdravijem, kvalitetnijem životu. Prometna povezanost naselja, s ostalim dijelovima grada, je više nego zadovoljavajuća, bez obzira na smjer ili samo odredište, u koji kreću stanovnci Sopota, zbog poslovnih ili bilo kojih drugih aktivnosti. Veći broj autobusnih linija, kao i nekolko tramvajskih, nalaze se u neposrednoj blizini naselja, tako da se iz Sopota brzo stiže, kako do samog centra grada, udaljenog 10-ak min. vožnje gradskim prijevozom, tako i do svih ostalih dijelova grada. Sopot je stoga naselje, koje se s lakoćom može preporučiti, svima onima koji kupuju stanove ili eventualno traže stan u najam. Bilo je ovdje nekoliko napisanih riječi o organizaciji, ali naposlijetku, najvažniji čimbenik, ipak su ljudi koji tu žive. U Sopotu, koliko znamo, postoje dvije ovlaštene agencije za posredovanje u prometu nekretninama, AR - nekretnine, agencija za nekretnine, koja se nalazi u Turininoj ulici, br. 2, u prizemlju nebodera iza zgrade Porezne uprave, te agencija AG ZARA agencija za nekretnine, koja se nalazi na adresi, Milovana Kovačevića 10, u prizemlju osmerokatnice, pokraj osnovne škole. Zato, preporučujemo - SOPOT!